Pellet to paliwo opałowe, które powstaje ze sprasowanych pod bardzo wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych: trocin, wiór, zrębków. Może również powstawać ze słomy lub trawy łąkowej.
Jest uznawany za biomasę, czyli jedno z odnawialnych źródeł energii. Ponadto jest jednym z najczystszych odnawialnych paliw na świecie.
Można wyróżnić pellet przemysłowy (większy, o niższej wartości energetycznej, wykonany np. ze słomy) i pellet do użytku domowego (mniejszy, o wyższej wartości energetycznej, drzewny).
Fot. Pixabay
Pellet to czyste, wygodne i tanie paliwo, które zostawia niewiele bogatego w niepalne związki mineralne popiołu. Pellet jest bardzo bezpieczny, nie ulega samozapłonowi, a jego przechowywanie jest praktycznie bezproblemowe. Może być długo składowany, ponieważ nie traci swoich właściwości. Spokojnie zatem można kupić większą ilość na więcej niż jeden sezon grzewczy.
Niewielki rozmiar pelletu pozwala na bezproblemowe uzupełnienie kotła. Pellet wsypujemy do zasobnika w kotle, skąd jest z automatu dostarczany do paleniska i spalany.
Fot: Kotły na pellet firmy Ferroli
Warto zastanowić się nad zakupem kotła na pellet, jako alternatywy dla popularnych dotychczas „kopciuchów”. Z wielu względów.
Po pierwsze – wysoka kaloryczność pelletu – jego wydajność wpływa na niższe koszty ogrzewania.
Po drugie – minimalna ilość popiołu – dzięki czemu awarie zdarzają się rzadziej i nie trzeba tak często czyścić kotła.
Po trzecie – łatwe przechowywanie – można go składować praktycznie wszędzie pilnując jedynie, by nie uległ zawilgoceniu.
Po czwarte – niska cena i dostępność – pellet to paliwo stosunkowo tanie i łatwo dostępne.
Po piąte – czyste ciepło – spalanie pelletu wiąże się z niską emisją dwutlenku węgla.
Po szóste – OZE – pellet należy do biomasy (odnawialne źródło energii).
Po siódme – komfort i czystość – zarówno w przechowywaniu, jak i spalaniu oraz transporcie.